Drie pillen bij het ontbijt, tweemaal daags een capsule en nog zo’n dikke pil met een glas water voor het diner. Die routine is niet meer nodig dankzij een nieuwe uitvinding van de National University of Singapore. Daar ontwikkelden ze een customized pil uit de 3D-printer.

De pil bevat alle dagelijkse doses in één voor iedere patiënt op maat. Hij laat de juiste dosis op het juiste moment los. Zo vergeet je nooit meer je medicijnen op tijd te nemen. Een uitkomst voor langdurig zieken of bijvoorbeeld vergeetachtige ouderen die dagelijks een peloton pillen slikken.

Tentakels
De pil is eigenlijk een omhulsel met zijtakjes, gevuld met medicijnen. De tentakels laten afhankelijk van hun dikte en lengte hun inhoud op het juiste moment los. Chemical engineer Soh Siow Ling experimenteerde met ‘alledaagse’ medicijnen, maar in principe is elk medicijn volgens hem geschikt.

Op de markt
Het prototype werd geprint op een 3D-printer van slechts duizend dollar. Dat maakt de productie zeer toegankelijk voor ziekenhuizen, apotheken en huisartsen. Soh is momenteel in gesprek met verschillende medicijnfabrikanten om de pil op de markt te brengen. De uitvinder denkt dat de pil over enkele jaren verkrijgbaar zal zijn.

Beeld: National University of Singapore

MEER WETEN?

Ga naar Telegraph