Extra wegen aanleggen? Thuiswerken bevorderen? Werktijden aanpassen? Allemaal ideeën die vooralsnog niet hebben geholpen het fileprobleem op te lossen. Daar zou een idee uit China weleens verandering in kunnen brengen. Daar zijn uitvinders bezig met een bus die over het verkeer rijdt. En per ritje twaalfhonderd mensen kan vervoeren.

Eindeloos in de file staan op weg van werk naar huis hoeft met deze superuitvinding niet meer. Want je zoeft als het ware, met zestig kilometer per uur, de file voorbij. De ‘Transit Elevated Bus’ heeft een ruimte van twee meter onder zich zodat ook wat hogere auto’s er onderdoor kunnen rijden. Doorrijden kan ook wanneer de bus stilstaat. Bekijk de video maar eens op deze site.

1200 passagiers

Het futuristische voertuig is zo breed dat het maar liefst twee rijstroken beslaat. Op het bovendek passen dan ook behoorlijk wat mensen; zo’n twaalfhonderd passagiers kunnen in een ritje mee. Ter vergelijking: veertig keer meer personen dan in een normale bus. Maakt een overstap van auto naar bus wel heel aantrekkelijk toch?

Snel, goedkoop én milieuvriendelijk

Een innovatieve oplossing? Zeker! En dan is er uiteraard ook nog aan het milieu gedacht. De bus werkt op elektriciteit en helpt dus om CO2-uitstoot tegen te gaan. Ander pluspunt is het prijskaartje. De bouw van de constructie kost namelijk minder dan een vijfde dan de bouw van een metrostation. Bovendien staat het geheel binnen een jaar in de steigers. China presenteerde het schaalmodel onlangs op het China Beijing International High-Tech Expo. Met positieve reacties te over.

Beeld: Nextshark, The Guardian

MEER WETEN?

Ga naar The Guardian