Cloudcomputing biedt veel voordelen, maar roept ook vragen op. Van ‘is het veilig’ tot ‘hoe bereid ik mijn bedrijf voor op de cloud’. Deze Q&A geeft antwoord.

Cloudcomputing; wat is dat eigenlijk?

Hermen van Dalen, Solutions Director van Dell Nederland: “Nou, in ieder geval een ruim begrip met vele vormen. Van foto’s delen via Facebook tot het beheren van een CRM-pakket in een eigen online business omgeving. Vrij vertaald is cloudcomputing het naar behoefte afnemen van computercapaciteit.”

40 procent van de Nederlandse bedrijven doet ‘iets in de cloud’. Hoe veilig is dat?

“Met de juiste maatregelen is cloudcomputing niet riskant. Nu data op ieder moment op iedere applicatie beschikbaar moeten zijn, is het belangrijker dan ooit om software altijd te updaten. Helaas zijn bedrijven nog vaak onbeschermd. Zij lopen risico’s, want hackers weten waar de gaten zitten. Het is dus essentieel dat bedrijven voor de juiste processen zorgen en die bewaken. Met alleen een firewall ben je niet beschermd tegen alle gevaren.”

Wat zijn misverstanden over cloudcomputing?

“Dat ligt eraan hoe je de cloud ziet. Veel consumenten denken bijvoorbeeld dat social media gratis zijn, maar dat is niet zo. Je krijgt een podium waarvoor je betaalt met privégegevens. Dat is bij een aantal social media organisaties een van de business modellen. Een ander misverstand is dat de cloud zaligmakend is. Maar slechte data in een slecht gestructureerde omgeving veranderen door cloudcomputing niet in goede data in een goed gestructureerde omgeving.”

Wat zijn de voordelen van cloudcomputing?

“Cloudcomputing ontzorgt en verbetert zakelijke processen en operationele efficiëntie. Je neemt bijvoorbeeld computercapaciteit op maandbasis af. Feitelijk is het computing-on-demand. Je betaalt naar wat je gebruikt. Heb je minder nodig, dan betaal je minder.”

Wat zijn de nadelen?

“Dat je als gebruiker niet altijd even bewust bent van het volume van jouw eigen data. Daardoor schoon je misschien minder op. Gevolg: groeiende volumes en stijgende kosten. Een goede partner laat dat niet gebeuren, maar adviseert en biedt inzicht in jouw verbruikte capaciteit en adviseert hoe daar in het specifieke geval van de klant beter mee om te gaan.”

Hoe kunnen bedrijven zich voorbereiden op een overstap naar cloudcomputing?

“Met het stellen van de vraag: welke cloudbehoefte hebben wij? Iemand met een ambachtelijk beroep zoekt waarschijnlijk een totaal andere oplossing dan iemand met een webshop. Het doel moet duidelijk zijn, of je nou ZZP’er bent of een grote organisatie met een grote diversiteit aan medewerkers. In dat laatste geval is het vooral de kunst om iedereen, van boardmembers tot administrators, op één lijn te krijgen.”

Klaar voor de cloud?

Bedrijven die willen weten of ze klaar zijn voor de cloud, kunnen bij Dell een Cloud Readiness Assessment doen. “Deze beoordeling geeft inzicht in de huidige staat en de stappen die moeten worden gezet om naar de cloud te gaan”, aldus Hermen van Dalen.

Hoe doe je dat?

“Door een strategie en visie te ontwikkelen, en door vragen te beantwoorden. Welke vorm past nu bij je bedrijf, welke over tien jaar? Wil je een beheerde of onbeheerde omgeving? Wil je alleen bestanden of data kwijt buiten de deur of ook computerkracht? Cloudcomputing zo goed mogelijk definiëren en afstemmen op de organisatorische strategie kan concurrentievoordeel opleveren.”

Wat is de belangrijkste voorwaarde voor cloudcomputing-succes?

“Dat je de strategie intern inzichtelijk maakt. Het is IT, maar de directie moet het ook snappen. Anders krijg je frictie. Dat verklaart waarschijnlijk waarom businessafdelingen vaak bij ons aankloppen. IT omvat zoveel disciplines dat de business niet altijd snapt waarom IT bepaalde dingen niet kan oplossen. Ik vergelijk het weleens met woningbouw. Daarin laat je de gasfitter ook niet de elektriciteit aanleggen. De juiste workload moet in de juiste cloud landen. De ene structuur is ideaal voor websites, de andere voor applicaties.”

Nog meer tips?

“Maak een goede roadmap naar de cloud en deel die met iedereen. En zorg voor de juiste middelen, leid mensen intern op of haal kennis in huis en wend je tot een goede externe partij. Ook belangrijk: stap met een goed gevoel in als je zaken wilt doen met een cloudpartij. Dat vertrouwen krijg je als je in de keuken gaat kijken en met beheerders praat. Maar het belangrijkste blijven je visie, je strategie en de support daarvoor vanuit alle haarvaten van de organisatie.”

Meer weten?

Op www.dell.nl/cloud staan meer ins en outs over cloudcomputing. Ook kunnen bedrijven hier contact opnemen met cloudexperts van Dell.