Wie kent het niet, dat gevoel van twijfel als je op ‘Verzenden’ hebt geklikt? Je vertrouwelijke bestand is verzonden, duimen maar dat de ontvanger er zorgvuldig mee omgaat. Start-up Quiver zorgt ervoor dat deze gevoelens voorgoed tot het verleden behoren.

“In 2020 zijn er maar liefst 44 zettabytes aan data in deze wereld. Ter illustratie: dat is gelijk aan de hoeveelheid sterren in ons universum. Per persoon van de wereldbevolking hebben we dan 5200 gigabyte aan data. Enorme hoeveelheden dus. Onze missie met Quiver is nu om al die personen en bedrijven volledige controle te geven over hun data, en daarbij bepalen wie, waar en wanneer toegang heeft tot welke bestanden.” Dat is de droom van Django Lor, CEO van Quiver, de toepassing die veilig delen mogelijk maakt.

Te gek voor woorden

Volgens Lor is het te gek voor woorden dat iemand anno 2016 nog steeds geen controle heeft over een foto, video of document dat hij verstuurt. “Iedereen kent het wel. Je stuurt per ongeluk een vertrouwelijk mailtje naar de verkeerde geadresseerde. Of je deelt een foto met iemand waarvan je maar mag hopen dat die niet gekopieerd en verder gedeeld wordt.”

“Ander voorbeeld: je stuurt persoonlijke gegevens, zoals een kopie van je paspoort en je salarisgegevens, naar een makelaar om een huis te kopen. Hoe weet je wat die makelaar met die informatie doet? Om dát probleem op te lossen zijn twee collega’s en ik in 2013 met Quiver gestart. Wij liepen zelf tegen dat probleem aan toen wij gevoelige patentinfo wilden delen met mogelijke investeerders. Eigenlijk wilden we dat maar één persoon die informatie zou mogen bekijken, en dan bij voorkeur binnen 24 uur en op een makkelijke manier.”

Django Lor.

Volledige controle

Inmiddels is Quiver groter gegroeid. Zo’n 25 man werken continu aan volledige controle van bestanden door de eigenaar. Lor vertelt hoe Quiver in de praktijk werkt: “Stel, ik stuur iemand een pdf-bestand. Via Quiver kan ik dan vooraf aanvinken wat diegene ermee mag. Mag hij het bijvoorbeeld doorsturen ja of nee? Mag hij een screenshot maken? Mag hij het editen? Hoeveel uren is het bestand voor hem beschikbaar? Enzovoort. Als zender heb je dus de volledige controle over het bestand. En alles waarvoor je toestemming geeft, wordt gelogd.”

Als zender krijg je realtime notificaties over wat met je bestand gebeurt. Maakt de ontvanger bijvoorbeeld een screenshot of stuurt hij de pdf door naar iemand anders binnen het bedrijf, dan ontvang je meteen een notificatie en kun je het bestand ook direct terugtrekken. Ongeacht waar het zich bevindt.”

Beveiliging op bestandsniveau

Quiver benadert security dus van een heel andere kant: de verzender van een bestand staat centraal. Mede hierom won Quiver in 2015 het Dell for Entrepreneurs-programma. Lor: “We hebben gewonnen dankzij het innovatieve van ons concept. Inderdaad geven we op een eenvoudige manier de controle aan wie de controle hoort te hebben, de eigenaar dus.”

“Maar ook qua techniek is Quiver innovatief. De oplossing van Quiver beveiligt de informatie namelijk op bestandsniveau, dus op het niveau van een afzonderlijk document of een afzonderlijke foto of video. Verder benaderen we security op een veel opener manier dan concurrenten.”

Een voorbeeld daarvan is dat Quiver zijn eventuele zwakheden diepgaand laat testen. “Om te kijken waar de kwetsbaarheden van Quiver zitten, hebben wij een open security programma opgezet waar security researchers over de hele wereld aan kunnen deelnemen, Ze krijgen vervolgens betaald als ze die vinden. Intussen hebben zo’n 300 tot 400 security researchers geprobeerd om kwetsbaarheden binnen Quiver te ontdekken. Tot nu toe hebben we slechts 8000 dollar uitbetaald, best weinig voor een nieuw product en vele malen minder dan bijvoorbeeld Dropbox heeft betaald.”

‘Zo’n 300 tot 400 security researchers geprobeerd om kwetsbaarheden binnen Quiver te ontdekken’Django Lor
Panama-papers

Het gebruiksgemak en de veiligheidsgarantie hebben tot tevreden klanten geleid, met name banken, verzekeraars en mediabedrijven. “Onze eerste focus ligt bij business-to-business. De urgency voor bedrijven is enorm. Zeker als je je realiseert dat rond de 50 procent van de werknemers werkbestanden mee naar huis neemt. Dat is een gewoonte geworden, erg risicovol voor een bedrijf, vooral wanneer het belastend of privémateriaal betreft. Verder merken we voor Quiver steeds meer interesse bij consumenten. Logisch ook, het onderwerp security is zo veel in de actualiteit. Denk alleen maar aan de Panama-papers die enorme schade hebben aangericht bij de bedrijven waarvan documenten gelekt zijn.”

“Wij geloven meer in het principe dat jij bepaalt wat er gebeurt met iets wat van jou is”
Meer integraties

Hoewel de ambities van Quiver torenhoog zijn, wil Lor eerst proberen binnen te komen bij de top 100 van Nederlandse bedrijven in de Legal & Finance-sector. Andere uitdaging: integraties met bestaande producten. Lor: “Het gaat ons niet zozeer om de Quiver-app of het Quiver-platform. Wij geloven meer in het principe dat jij bepaalt wat er gebeurt met iets wat van jou is.”

“Een volgende stap voor ons is om te integreren in bestaande producten als Outlook en Gmail. Idealiter zou daar een Quiver-laag moeten komen die iemand de controle geeft over zijn bestanden. Quiver (business.quiver.net) werkt nu al naadloos met oplossingen zoals Office, Dropbox en Sharepoint.”

Veel toekomst voor Quiver

Security Specialist Jort Kollerie van Dell Security is enthousiast over Quiver: “Ik zie er absoluut toekomst in. Bijvoorbeeld voor kleinere organisaties, en voor start-ups die veel in de cloud werken. Zeker ook voor bedrijven die veel externen inhuren. Vaak geldt daar: bring your own device. Gevolg is dat iedereen een eigen app heeft om bestanden mee te delen, van Google Drive en One Drive tot Dropbox. Onder meer voor dat soort organisaties is Quiver een efficiënte en veilige manier om bestanden mee te delen en vooral te controleren en reguleren.”

MEER WETEN?

Ga naar Techpageone.nl of naar Quiver