De Dakota-simulator oogt weliswaar klassiek, maar onder de motorkap zit high tech hardware. “Virtueel vliegen moet levensecht zijn. De apparatuur mag dus niet haperen. De gebruikte Dell Precision Workstations zijn de betrouwbaarste en krachtigste in hun soort.”

“In een simulator zie je hoe ingewikkeld het besturen van een vliegtuig is”, zegt Sjoerd van der Lee van Dell. De sales specialist nam al eens een kijkje in een simulator van MPS. “Dankzij dit project, dat MPS op eigen kosten uitvoerde, kunnen Dakota-piloten nu veel beter oefenen. Daaraan dragen we als Dell graag bij.”

“Dankzij dit project kunnen Dakota-piloten nu veel beter oefenen”
Onzichtbare workstations

Dell sponsorde de bouw van de Dakotasimulator met zeven van de nieuwste R7910 Precision Workstations, voorzien van Intel® Xeon® processoren. Deze professionele computers sturen de IT in de simulator aan en zorgen voor optimale visualisaties en geluid. De workstations, die eruitzien als servers, zijn onzichtbaar verwerkt in een serverrack onder de motorkap. Het is eenzelfde opstelling als in de Airbus- en Boeingsimulatoren van MPS.

Sterkste computers ter wereld

Dell Precision Workstations zijn professionele computers voor bedrijven die maximale prestaties nodig hebben voor kritische applicaties, zoals bij engineering of wetenschap. De workstations zijn los te gebruiken als desktop of laptop, maar ook centraal in een datacenter. Dell Workstations zijn ISV-gecertificeerd. Dit houdt in dat de Precision Workstations door professionele softwareleveranciers worden gecertificeerd als betrouwbare oplossing. Daarmee hebben ze ook recht op softwaresupport van deze softwarefabrikanten. Dell Precision Workstations worden geleverd met keuze uit een breed scala aan sterke Intel Xeon of Core I7 processoren en krachtige grafische kaarten van AMD of Nvidia. Vanwege hun betrouwbaarheid, enorme rekenkracht en capaciteit om 24/7 te draaien, horen ze tot de sterkste computers ter wereld.

Rekenkracht, stabiliteit en betrouwbaarheid

Dell Precision Workstations zijn er speciaal voor gebruikers die grote rekenkracht, stabiliteit en betrouwbaarheid nodig hebben. “Dit is een van de krachtigste werkstations ter wereld”, aldus Van der Lee. “We spreken wel van high performance computing in a box. We leveren ze ook voor bijvoorbeeld 3D-simulaties in de auto-industrie en voor geometrische berekeningen in de gas- en olie-industrie. Kortom, de zware gebruikers.”

Zonder storingen

De geleverde workstations dragen bij aan de levensechte vliegervaring. “De piloot mag niet doorhebben dat hij op een computer werkt”, zegt Van der Lee. “Die wil zo lang en realistisch mogelijk kunnen trainen en daar passen storingen of haperingen absoluut niet in. Dat vraagt om uitermate betrouwbare apparatuur. Door de dubbel uitgevoerde onderdelen, zoals voeding en disks, en de combinatie van zeer krachtige en betrouwbare Intel Xeon-processoren en professionele grafische processoren van AMD of Nvidia, zijn de kansen op haperingen of storingen nihil. Deze Precision Workstations voldoen aan die eis.”

“De piloot mag niet doorhebben dat hij op een computer werkt. Dat vraagt om uitermate betrouwbare apparatuur”
Maatwerk

Elke branche stelt net weer andere eisen aan de workstations. De engineering branche werkt bijvoorbeeld veel met Solidworks of AutoCAD. Binnen media & entertainment maakt men veel gebruik van Maya, 3ds Max of Adobe Creative Suite. Alle Dell Workstations zijn gecertificeerd voor deze specifieke softwareprogramma’s.
Voor MPS was het belangrijk dat de systemen een langere levensduur zouden hebben, zodat MPS nauwelijks te maken heeft met wijzigingen in de hardware. Dell plaatste MPS daarom in het extended lifecycle programma. Daardoor hebben de systemen een beschikbaarheid van 2,5 tot 3 jaar in plaats van de standaard 1,5 jaar.

Essentieel

MPS is voor Dell een zogeheten OEM-klant: original equipment manufacturer. “Dat houdt in dat deze klanten zelf producten ontwikkelen waarin Dell-technologie verwerkt is”, zegt Van der Lee. “Aan de buitenkant dus onzichtbaar, aan de binnenkant een essentieel onderdeel van het product. De Dell R7910 workstations met Intel® Xeon® processoren garanderen de stabiliteit en betrouwbaarheid van de vluchtsimulator voor de klanten van MPS.”

MPS en Dell

“De relatie met MPS voelt meer als een partnership dan een leverancier-klantrelatie”, vindt Van der Lee. “Dat heeft te ermee maken dat de eindgebruiker een andere is dan MPS zelf. Onze workstations zijn een onzichtbaar, maar kritisch onderdeel van het product: de vluchtsimulator. Samen met MPS garanderen we de performance en betrouwbaarheid van de simulatoren. Mede vanwege dit partnerschap was de sponsoring van de simulator voor ons een logische keuze.”

MEER WETEN?

Meer lezen over Dell Precision Workstations? www.dell.com/nl/bedrijven/p/workstations.aspx