Primeur voor Nederland: de eerste stadsbus op mierenzuur! Team Fast, een groep studenten van de TU Eindhoven, kreeg de opdracht van busfabrikant VDL. De bus gaat naar verwachting dit jaar al de weg op.

Eigenlijk gaat het om een bus die rijdt op waterstof. Maar in plaats van waterstof tankt de chauffeur mierenzuur. Pas bij een temperatuur van negentig graden zet het zich om in waterstof die daarna elektrische energie opwekt voor de motor.

Veiliger en makkelijker

Waarom mierenzuur beter is dan waterstof? Ten eerste heeft het een hoge energiedichtheid. Ten tweede is opslaan onder hoge druk niet nodig; je kunt het net als diesel tanken bij een pompstation. Een stuk makkelijker en veiliger dus. Daarnaast is mierenzuur compleet emissieneutraal en is het daardoor veel milieuvriendelijker dan fossiele brandstoffen.

Dit jaar de weg op

De studenten presenteerden eerder dit jaar al een modelauto op mierenzuur. Nadat ze hun ambitie uitten deze technologie op te schalen, benaderde busfabrikant VDL het team voor de eerste stadsbus op dit bijtende goedje. De twaalf meter lange VDL Citea Electric zal naar verwachting dit jaar nog gaan rijden.

Beeld: VDL

MEER WETEN?

Ga naar RTL Z