In twee uur vliegen van Londen naar Sydney? De hypersonische technologie is weer een stap dichterbij. In de succesvolle test gisteren bereikte de superjet Mach 7.5, ofwel 7 keer de snelheid van het geluid. Dat is ruim drie keer sneller dan de Concorde.

De afstand Londen-Sydney behelst zo’n 17.000 kilometer. Wil je daar twee uur over doen, dan moet je zeven keer sneller gaan dan het geluid. En dat is een Amerikaans-Australisch militair onderzoeksteam gisteren gelukt met een hypersonische superjet die ook nog tot 278 kilometer de lucht in ging. Volgens wetenschappers is dit een game changer, revolutionair voor het reizen in de wereld én in de ruimte.

Scramjet

De superjet is een scramjet. Dat is een vliegtuig dat niet op brandstof als kerosine loopt, maar op waterstof. De zuurstof die ook nog voor het vliegen nodig is, haalt het uit de atmosfeer. Door de combinatie van lucht en waterstofinjecties worden gassen samengedrukt. Hierdoor stijgt de temperatuur en ontstaat er een ontsteking die het vliegtuig de lucht inschiet.

Mach 7 met motor

Voor de test bevestigde het onderzoeksteam de scramjet op een raketbooster, waardoor die buitengewoon hoge snelheid werd behaald. Het doel is om in 2017 een motor te testen die zelf een snelheid van Mach 7 kan bereiken. De verwachting is dat het project in 2018 is afgerond. Hoe snel we dan een retourtje kunnen boeken voor een weekendje Sydney is niet bekend.

MEER WETEN?

Ga naar Tech Radar