Een systeem dat mensen met snode plannen in grote menigten kan herkennen. Dat is de uitvinding van een Israëlische start-up. Volgens de bedenkers zeer bruikbaar om de veiligheid op vliegvelden, stadions en andere drukbezochte plekken te verhogen.

Faception, zoals de uitvinding heet, kan via een gezichtsscan twintig verschillende soorten persoonlijkheden onderscheiden. Het systeem meet daarvoor bijvoorbeeld intelligentie en introvertheid. Zo zou je terroristen, hooligans en professionele pokerspelers kunnen herkennen. Faception is in 86% van de gevallen succesvol, claimen de makers.

Algoritme

Achter het systeem zit een algoritme, maar hoe dat precies werkt, vertellen de uitvinders niet. Wel verklappen ze dat het systeem genetische gegevens linkt aan gezichtsexpressies. Het bedrijf zegt dat er geen sprake is van ‘etnisch profileren’.

Privacy

Controversieel is de uitvinding wel. Critici vinden dat het de privacy van mensen ernstig aantast. Ook zou de 86% accuraatheid volgens veiligheidsexperts niet voldoende zijn voor professioneel gebruik. Bekijk de video hieronder.

Bron video: Reuters

MEER WETEN?

Ga naar Reuters