De introductie van de implanteerbare smartphone wordt binnen acht jaar verwacht, aldus een onderzoeksrapport van het World Economic Forum. Maar het houdt niet op bij de implanteerbare smartphones. Hieronder de belangrijkste technologische devices die je binnenkort in je lichaam terug zult vinden.

1: implanteerbare interface voor je hersenen
Je hersenen direct koppelen aan een computer – dat is waar het ‘BrainGate’ onderzoeksteam van de Amerikaanse Brown University zich mee bezighoudt. “Vroeg onderzoek van het BrainGate team, waarbij elektrodes – zo klein als een aspirine voor baby’s – in hersenen worden geïmplanteerd, heeft aangetoond dat neurale signalen real time ‘ontcijferd’ kunnen worden door een computer om zo externe apparaten aan te sturen”, aldus de BrainGate website.
Volgens chip-producent Intel zullen computer-hersen-interfaces vanaf 2020 op de markt verschijnen.

2: Implanteerbare smartphones
Wetenschappers experimenteren nu al met sensoren die menselijk botweefsel ‘ombouwen’ tot menselijke geluidsboxen. Anderen onderzoeken de mogelijkheid om met oogimplantaten foto’s te maken die worden vastgelegd op een implanteerbare RFID-chip. Via de RFID (Radio Frequency Identification) chip in je lichaam kan de opgeslagen informatie op afstand worden gelezen.
Ook wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een systeem dat via kunstmatige menselijke huid beelden kan weergeven – net zoals je telefoon. Even implanteren en klaar is Kees.

3: Implanteerbare ‘nano-bots’
Het staat bekend als ‘slimme stof’: microscopisch kleine computers, kleiner dan een zandkorrel, die in je lichaam worden geïmplanteerd. Daar vormen ze een geïntegreerd nano-netwerk waarmee allerlei lichaamsprocessen in gang kunnen worden gezet. Van het aanvallen van kankercellen in een vroegtijdig stadium tot het verlichten van wondpijn. Hiermee kunnen artsen van buitenaf interne processen aansturen zonder te hoeven opereren. Tegelijkertijd kan het implanteerbare nanonetwerk allerlei cruciale informatie over je lichaam vastleggen en doorgeven.

4: Implanteerbare ID-chips
Het meest omstreden: implanteerbare ID-chips, waarmee elk levend individu kan worden geïdentificeerd. Het Amerikaanse leger onderzoekt mogelijkheden om soldaten te voorzien van geïmplanteerde RFID-chips, om zo troepenbewegingen automatisch wereldwijd bij te kunnen houden.
Voordelen van de chips: onder meer effectievere misdaadbestrijding, eerlijke verkiezingen wereldwijd, nooit meer je kind kwijtraken.
Nadelen: iedereen wordt overal en altijd gezien en gecontroleerd. Privacy raakt in de verdrukking.

5: Slimme tattoos
Slimme, digitale tattoos op je huid waarmee je bijvoorbeeld je auto kunt openen door ernaar te wijzen of codes kunt doorgeven aan apparaten – zoals je telefoon en bankautomaten. Of die processen in je lichaam monitoren, zoals bloeddruk, temperatuur en hartslag.

6: Genezende chips
Nu al werkt de geneeskundige wereld met chip-implantaten die rechtstreeks in contact staan met je smartphone, om ziektes te monitoren en zelfs te bestrijden. Zo ontwikkelen onderzoekers in Londen micro-circuits ter grootte van capsules die je in kun slikken. De micro-circuits registreren het vetpercentage van obesitas-patiënten en produceren genetisch materiaal dat patiënten ‘een vol gevoel’ geeft.
In de Verenigde Staten legt men zich toe op het creëren van een kunstmatige alvleesklier, voorzien van een sensor die de bloed-suikerwaarden van diabetici doorgeeft via smartphones.