Een laptopkoffer of telefoonhoesje gemaakt van een koeienvlaai? De Eindhovense onderzoekster Essaidi vond dé oplossing voor het mestoverschot in Nederland. Zij maakt bioplastic, biotextiel en biopapier van koeienpoep.

Met emmers vol koeienpoep experimenteerde Essaidi in een lab. Door de mest te ontleden en later te bewerken bleef er van de groene vlaai een goedje witte korrels over: vezels uit onverteerde grassprieten. Daarmee slaagde ze erin om bioplastic, biotextiel en biopapier te maken, geschikt voor kleding, telefoonhoesjes en boeken.

Mestprobleem terugdringen

Het experiment ontstond met het idee om het mestprobleem dat heerst in Nederland te beëindigen. Het zogenaamde fosfaatplafond is bereikt en de overheid dwingt boeren minder mest te gebruiken. Maar dat is niet de oplossing, denkt Essaidi. Minder mest betekent minder koeien en daarmee een zwakkere economische positie van de boeren en Nederland.

Dubbel duurzaam

Mest hergebruiken hebben al meerdere onderzoekers geprobeerd. Zij maakten er bijvoorbeeld biogas van of kunstmest. Hartstikke goed natuurlijk, maar hiermee werd mest niet volledig opgebruikt. De manier van Mestic doet dat wel; die zet mest compleet om in nieuwe producten. Bovendien zijn voor het maken van die nieuwe producten geen andere hulpbronnen als bomen, katoen of olie meer nodig. Dubbel duurzaam dus.

Brug van poep

De bio-producten moeten ook in 3D-printers kunnen werken, maar daar is eerst meer onderzoek voor nodig. En de ambitie reikt nog verder: in 2021 een brug bouwen over de A2 bij Eindhoven Airport. Ze moet voor die tijd alleen nog uitzoeken hoe ze die niet biologisch afbreekbaar maakt.

Beeld: Mestic ® NL, Mike Roelofs

MEER WETEN?

Ga naar e52.nl