Iemands gedachten lezen kan nu echt: het is wetenschappers van de University of Oregon gelukt om beelden uit de hoofden van proefpersonen te visualiseren. De foto’s liegen niet!

De onderzoekers gebruikten voor het experiment 23 vrijwilligers en zo’n 1000 kleurenfoto’s van willekeurige mensen. Ze legden de proefpersonen onder een MRI-scan en lieten hen tegelijkertijd de beelden zien. De scan mat via veranderingen in de bloedstroom van de hersenen de hersenactiviteit. Via kunstmatige intelligentie (KI) werd die omgezet in een wiskundige beschrijving van de gezichten en later in foto’s.

Volgend experiment

In de tweede fase van het experiment was alleen de KI aangesloten op de scan, gericht op twee verschillende hersengebieden. De foto’s die hierna volgden waren duidelijk minder precies dan de vorige lichting. Om nu te zeggen dat dit direct toegepast kan worden: nee, daar is nog verdere verfijning voor nodig. De onderzoekers gaan bovendien eerst aan de slag met een experiment waarbij de KI alleen wordt toegepast op herinneringen, in plaats van beelden die real time gezien worden.

Belangrijke ontdekking

De onderzoekers ontdekten trouwens nog wel iets belangrijks. Ze toonden de minder precieze foto’s aan een andere groep proefpersonen en stelden hen vragen als ‘is dit een man of vrouw’, ‘is die blij of verdrietig’ en ‘is de huidskleur licht of donker’. Iedereen kon die kenmerken exact benoemen. Een teken dus dat je met behulp van een machine wel degelijk iemands gedachten kunt lezen. Wie had dat gedacht?

Beeld: The Journal of Neuroscience

MEER WETEN?

Ga naar Science Alert