Een drone bouwen? Kwestie van kweken! Het wondermiddel is de chemputer: chemische technologie die in een paar weken een drone laat groeien.

De chemputer ziet eruit als een groot vat met chemicaliën. Net als een 3D-printer maakt het een product from scratch. Het verschil zit ‘m in de manier waarop. Een 3D-printer bouwt alle onderdelen voor een machine fysiek, de chemputer werkt met chemische stoffen op moleculair niveau en versnelt de chemische reactie. Hierdoor duurt het geen maanden of jaren om een drone of ander luchtvaartuig te bouwen, maar een paar weken.

Drones wanneer nodig

De chemputer is een bedenksel van professor Lee Cronin van de University of Glasgow in samenwerking met het Britse defensiebedrijf BAE Systems. Het idee was in eerste instantie om het leger met de chemputer de mogelijkheid te geven om binnen korte tijd drones te maken als dat nodig is. Maar Cronin zegt dat hiermee ook het startschot is gegeven om snel complexe objecten te kunnen maken met een minimum inspanning van de mens, zoals raketten en vliegtuigen.

Bekijk de kweek

Zelf zien hoe het kweken in zijn werk gaat? Bekijk dan de indrukwekkende video hieronder.

Beeld: BAE SYSTEMS

MEER WETEN?

Ga naar Mail Online