Het eerste virtuele gemeentehuis ter wereld technisch mogelijk maken, was een flinke uitdaging. Zelfs voor het ervaren OGD ict-diensten. “In samenwerking met Dell konden we de juiste oplossing bieden.

De eerste virtuele gemeente van de wereld: Jasper van Dijk van OGD ict-diensten werd meteen enthousiast van dat idee. “Het is een gedurfd en vooruitstrevend plan. We hebben al heel veel ervaring met ict-diensten bij gemeenten. Maar dit was een hele nieuwe uitdaging.”

Maatoplossing

Uiteindelijk bood OGD de beste oplossing. Van Dijk: “Elke organisatie heeft andere vereisten. Een online reisorganisatie kan zijn diensten prima draaien vanuit een cloud-oplossing bij een grote partij als Google of Amazon. En ook voor het maken van online werkplekken zijn al veel oplossingen, zoals bijvoorbeeld een combinatie met Microsoft Office 365. Wat een gemeente echt anders maakt, is de koppeling met landelijke systemen en dat er met zware grafische applicaties zoals AutoCAD wordt gewerkt. Door die combinatie was een echte maatoplossing nodig: een hybrid cloud-omgeving met virtuele desktops op basis van Microsoft technologie en Dell hardware.”

Hoge Eisen

Veel gemeenten hebben samenwerkingsverbanden met aannemers, bouwbedrijven en maken veelvoudig gebruik van GIS applicaties. Die tekeningen zijn doorgaans in AutoCAD formaat en dat programma stelt zeer hoge eisen aan de systemen. Alleen met zeer moderne technologie is dit in een virtuele werkplek beschikbaar te maken zodat er voor de gebruiker prettig en zonder haperingen mee te werken is.

Dell Rack-servers en Networking

“Voor deze specifieke oplossing was de keuze in geschikte servers beperkt”, vertelt Van Dijk. “We hadden moderne servers nodig: betrouwbaar en makkelijk modulair uitbreidbaar, zodat we ook in de toekomst kunnen blijven inspelen op de nieuwste ontwikkelingen. We werken nauw samen met Dell en zij stelden niet alleen de Poweredge rack-servers uit de R720-serie voor maar ook de combinatie met Dell Networking. Met de Force10 lijn van Dell Networking hadden we zelf nog weinig ervaring, maar als enige op de markt voldeed het wel aan alle eisen voor de juiste prijs. Het product zat zogezegd precies in de sweet-spot. Door onze nauwe samenwerking met Dell wisten we dat we op het product konden vertrouwen. Het management van de apparatuur bleek ook goed aan te sluiten bij de aanwezige kennis van onze specialisten. Bovendien levert Dell ons altijd goede kwaliteit voor een prima betaalbare prijs.”

RACK-SERVERS

Wat is een rack-server? Van Dijk: “Oneerbiedig noemen we dit ‘pizzadozen’. Het zijn platte langwerpige servers, die je boven op elkaar stapelt in een serverkast. Het grote voordeel is dat dit type server eenvoudig is te vervangen en uit te breiden.”

Intel® inside

“Voor die grafische toepassingen zijn high-end videokaarten vereist”, vertelt Van Dijk. “Wij vertrouwen in deze op NVIDIA videokaarten, dé top van het segment. Een andere keuze is er wat ons betreft ook niet. NVIDIA loopt voorop in de markt, al jaren. Samen met de modernste Intel® processoren in de Dell servers hebben we ervoor gezorgd dat de volledige keten van producten, waaruit het virtuele gemeentehuis bestaat, is gevalideerd. Hierdoor kunnen we de werking van de grafische virtuele werkplek garanderen.”

OGD EN dell: synergie

De keuze voor Dell was snel gemaakt voor OGD. Van Dijk: “We hebben al jaren een bijzondere samenwerking met Dell. We hebben buitengewoon kritische techneuten in dienst. Het zijn praktijkmensen, die fabrikanten zonder enige schroom wijzen op eventuele tekortkomingen in hun producten. Dell gaat daar heel goed mee om. Zij verwelkomen alle feedback. Ook bij dit project hebben we door die open communicatie precies de juiste oplossing weten te vinden.”

“Om een optimale werking te garanderen werken we in alle hardware met chips van Intel®”

Future-proof

De ict-infrastructuur van Molenwaard is schaalbaar. Van Dijk: “We hebben de servers en het netwerk zo ingericht dat het heel makkelijk is om capaciteit toe te voegen als dat nodig zou blijken in de toekomst. Het is zelfs mogelijk om een complete tweede omgeving te maken naast die van Molenwaard zelf. Een nieuwe gemeente kan er zo bij.”

Client Solutions

“Om te kunnen kijken naar de vraag welke technologie er is gebruikt achter het succes van de gemeente Molenwaard, moeten we ons eerst het volgende afvragen: hoe is het Dell en Intel® gelukt om voor zowel de burgers als de werknemers van de Gemeente Molenwaard een oplossing te creëren die voldeed aan de gestelde eisen?”, zegt Erik Gijbels van Dell. “Hoe kan het gebrek aan een fysieke werkplek dan wel een gemeentepand opgevuld worden?”

Geen enkel probleem

Veel kon opgevuld worden door de nieuwste technologie van de Dell notebooks die met de kracht van Intel® processoren worden aangestuurd. “De nieuwste Dell 14 inch 7000 notebooks maakten het voor de werknemers van de gemeente Molenwaard geen enkel probleem om geen fysieke werkplek meer te hebben”, vervolgt Gijbels. “De nieuwste Dell 7000 serie laptops zijn allemaal uitgerust met een Solid State Harddrive, die snel en flexibel gebruikt kan worden. Het design van de laptop is gericht op de mobiele werknemers en het gewicht is een verademing.”

“Het design van de laptop is gericht op de mobiele werknemers”

Van alle gemakken voorzien

In combinatie met Dell ProSupport zijn de werknemers van alle gemakken voorzien en wordt onderhoud op elke willekeurige locatie mogelijk gemaakt. Ook voor de burgers werd er een zelfvoorzienende regeling getroffen waarin zij met het gebruik van een 15 inch 5000 serie zelf hun aanvragen kunnen doen bij het

aangewezen loket. Ook deze notebooks werden uitgerust met een krachtige Intel® processor en Solid State Drive zodat snelheid en efficiëntie ruim in orde waren. In combinatie met de juiste notebookaccessoires van Dell werd een creatieve en flexibele locatie gecreëerd voor de burgers.

Beveiliging

Omdat de beveiliging van de burgers en de werknemers ook garant moest staan bij het nieuwe werken, werd ook hierin geïnvesteerd. Door de nieuwste Dell notebooks uit te rusten met een fingerprint reader zijn de gegevens niet toegankelijk voor ongewenste gebruikers. Zo kon de gemeente met een gerust hart afscheid nemen van het eerst zo geliefde gemeentehuis en was het eerste virtuele gemeentehuis in Nederland een feit.