Robots worden steeds sneller en sterker. Maar tegelijkertijd hebben ze nog steeds een heel kolossaal uiterlijk. En daar worden ze niet menselijker van. Onderzoekers in Tokyo brengen daar nu verandering in en creëerden een robot die bijna net zo lichtvoetig is als de mens.

Ons lichaam bevat 206 botten en 640 spieren. En dat maakt het ingewikkeld om een robot te maken die lijkt op een mens. Om toch zoveel mogelijk in de buurt te komen van een look-a-like, namen de onderzoekers een kunstmatig skelet als basis. Ze creëerden spieren van een soort eiwitdraad die op dezelfde manier bewegen als menselijke spieren. Vervolgens bedekten ze het skelet met de spieren en bootsten daarbij het menselijke spierstelsel na.

Seintje laat spieren werken

Net als bij mensen, krijgen de bundels spieren een elektrisch seintje als ze moeten bewegen. Dat zorgt ervoor dat respectievelijk de armen, benen en het hoofd van de robot in actie komen. De bewegingen hebben veel weg van de fijne motoriek van de mens. Zo kan de robot kauwen en een balletje trappen.

Volwassen worden

De spierrobot heeft nog wel een behoorlijke ontwikkeling nodig. Hoewel hij beweegt als een mens, is hij nog te zwak om bijvoorbeeld een flinke wandeling te maken. Onderzoekers zullen de komende jaren dan ook nog bezig zijn om de technologie te verbeteren en de motoriek nog verder te ontwikkelen.

Beeld: Gizmodo

MEER WETEN?

Ga naar Inverse