Via je smartphone ruiken of je nepwijn of sla met pesticiden voor je hebt? Wetenschappers van de KU in Leuven ontwikkelden een elektronische speurneus die chemicaliën in extreem minuscule vorm kan aantonen.

De elektrische neus is een sensor die hypergevoelig is voor extreem lage gehaltes chemische stoffen. De MOF (Metal Organic Framework) kun je zien als een bepaald raamwerk van microscopische sponzen die gassen in nanoformaat kunnen opzuigen, zoals minuscule moleculen van pesticiden in je krop sla of tekenen van bederf.

Telefoon boven je bord

Omdat je het raamwerk als een dunne film ergens op kunt aanbrengen, is het integreren ervan in een smartphone of andere elektronica volgens de onderzoekers goed mogelijk. Dat betekent dat je alleen je telefoon maar boven een gerecht hoeft te houden om te controleren of het vrij is van pesticiden en andere chemicaliën.

Chemische wapens

Deze ‘neus’ is een voortvloeisel van het systeem dat alcohol in je adem kan meten. Die meet alleen het overheersende, grootste gas. Met de MOF kunnen we nu ook de minuscule aanwezigheid van andere gassen aantonen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat de elektrische neus later wordt ingezet om sporen van chemische wapens te vinden en de aanwezigheid van longkanker te ontdekken.

Beeld: KU Leuven

MEER WETEN?

Ga naar Digital Trends