Het is lichter dan staal, duurzamer dan hout en beresterk. En het mooiste van alles: de basis is gerecycled plastic. Wetenschappers van de Rutgers University in New Jersey presenteerden deze week hun nieuwste uitvinding: plastic hout.

Het nieuwe materiaal is gemaakt van koffiecupjes, plastic melkflessen en ander afvalmateriaal. Omdat plastic produceren zo goedkoop is, was het dure proces van recyclen nooit populair. Nu is er dus wel een interessant upcycling-alternatief voor de afgedankte verpakkingen.

Big Mac aan de basis

Het team van wetenschappers experimenteerden al jaren in hun zoektocht naar het perfecte alternatief voor hout. Eerdere fabricaten bleken nooit sterk genoeg. Tot de onderzoekers een nieuwe methode uitprobeerden: ze combineerden HDPE en polystyreen uit oude Big Mac-verpakkingen, tot ze de perfecte verhouding vonden waarbij de plastic deeltjes dusdanig in elkaar haakten dat er een superstevig materiaal ontstond.

120.000 kilo

Het nieuwe spul is zo sterk dat het een 120.000 kilo wegende locomotief kan dragen. Daarmee is het bruikbaar voor bijvoorbeeld bruggen, straatmeubilair en spoorrails. Met de uitvinding is er niet alleen een zeer interessant bouwmateriaal ontstaan, maar ook een oplossing voor milieubelastende houtkap en de groeiende plasticberg.

Beeld: Rutgers University

MEER WETEN?

Ga naar Rutgers University