Makkelijker en efficiënter is bijna niet mogelijk: je elektrische auto opladen tijdens het rijden. Nooit meer met lege accu komen te staan, nooit meer eindeloos hoeven wachten totdat je accu is opgeladen. In Groot-Brittannië werken onderzoekers aan een systeem dat draadloos opladen tijdens het rijden mogelijk moet maken. Dit jaar worden de eerste test uitgevoerd.

Een veelgehoord punt van kritiek op elektrische voertuigen (EV) is het beperkte rijbereik en de schaarste aan oplaadmogelijkheden. Op dit moment wordt in Groot-Brittanië echter een systeem ontwikkeld dat draadloos opladen mogelijk maakt, wat de zorgen rondom het rijbereik moet wegnemen en de verkoop van elektrische auto’s zal stimuleren.

Dynamic Wireless Power Transfer

Het systeem heet Dynamic Wireless Power Transfer en kan een elektrisch voertuig opladen terwijl je hem bestuurt. Dit jaar hoopt Engeland ’s werelds eerste proefproject van DWPT technologie te lanceren door gedurende 18 maanden op privéterrein te testen. Als de test slaagt wordt het project op de belangrijkste wegen toegepast. Eind 2013 werd al een onderzoek naar de haalbaarheid uitgevoerd door Highways England.

De technologie achter het DWPT concept maakt het mogelijk om elektriciteit zonder fysieke verbinding van het nationale elektriciteitsnetwerk naar een elektrisch voertuig te transporteren. Het doel is om de oplaadbare accu’s van het voertuig van stroom te voorzien. Het meest innovatieve aan het concept is dat de overdracht van elektriciteit plaatsvindt terwijl het voertuig rijdt.

De voordelen van Dynamic Wireless Power Transfer

De voordelen van het systeem ten opzichte van concurrerende systemen zijn overduidelijk: opladen via een elektriciteitsaansluiting in een garage of bij een openbaar oplaadstation betekent dat men zijn reis moet onderbreken, en het volledig opladen van de accu kan uren duren.
Het rijbereik van elektrische voertuigen is enigszins beperkt, van 100 kilometer voor een Smart tot 430 kilometer voor de marktleider Tesla Model S 85D (dankzij de tweede elektrische motor). Daarnaast zijn oplaadstations nog lang niet overal te vinden. Als je er in de buurt van jouw route geen tegenkomt loopt je reis vervelend af indien je niet over een hybride voertuig beschikt.

Een op de toekomst gericht wegennetwerk in Engeland

Daarnaast zijn er plannen om de snelwegen in Engeland elke 30 kilometer te voorzien van oplaadmogelijkheden. De daadwerkelijke uitvoering van dit plan kan nog even op zich laten wachten, al is het maar omdat oplaadstations minder handig zijn dan het DWPT concept voor elektrische auto’s. Het nieuwe systeem biedt daarnaast een aantal andere, met name financiële voordelen.
“De mogelijkheid om voertuigen met lage uitstoot tijdens het rijden op te kunnen laden leidt tot een aantal bijzondere kansen,” vertelde de Britse minister van verkeer, Andrew Jones. “De overheid heeft al £500 miljoen toegezegd gedurende de komende vijf jaar zodat Engeland aan de voorhoede blijft op het gebied van deze technologie, die voor extra banen en economische groei in de sector zal leiden.”

Tests

Mike Wilson, Chief Highways Engineer bij Highways England, kan ook niet wachten en voegt toe: “De tests van draadloze oplaadtechnologie die we nu uitvoeren helpen om een duurzamer wegennet voor Engeland te creëren en leidt tot nieuwe kansen voor bedrijven die goederen door het land transporteren.”

Als de geplande tests dit jaar doorgaan, is de grootste uitdaging om de duurzaamheid van de apparatuur onder het wegdek te testen. Hoewel de voertuigen normaal functioneren, is het belangrijk dat de belasting van het draadloze systeem onder echte omstandigheden wordt getest, zoals zwaar verkeer en wisselende weersomstandigheden.

Succesvol

Het publiek weet pas of de tests succesvol zijn geweest wanneer een bedrijf goedkeuring krijgt om het project uit te voeren. Dit proces vereist geduld. Daarnaast kan de planning nog een uitdaging worden, maar gezien het belang van het project is het voor iedereen van belang om zo snel mogelijk van start te gaan. Het kan zelfs als model dienen wat andere landen kunnen overnemen.

MEER WETEN?

Meer artikelen over entertainment, lifestyle & technology vind je op intel IQ (iq.intel.nl)