Wist je dat er elke minuut een vrachtwagen vol plastic in de oceaan belandt? Een oplossing voor ons overschot aan zwerfplastic is dus zeer welkom. Chinese wetenschappers ontwikkelden een nieuwe techniek om kunststof milieuvriendelijk om te zetten in vloeibare brandstof.

Polyethyleen is de meest voorkomende plasticsoort. Het vormt bijvoorbeeld de basis van plastic flessen, voedselverpakkingen en plastic tasjes. Groot nadeel is dat de kunststof bijna niet vergaat, waardoor het in het milieu terechtkomt.

150 graden

Chemici van de Chinese Academy of Sciences ontwikkelden een katalysator die polyethyleen bij 150 graden afbreekt. Die laat het plastic smelten tot een vloeistof, die weer bruikbaar is als dieselolie.

Efficiënter

Plastic omsmelten gebeurde al, maar nooit eerder lukte dat bij zo’n lage temperatuur. Dus de methode op zich is al milieuvriendelijker. Nadeel is dat het proces van vier dagen relatief veel tijd kost en dat de katalysator duur is. De ontdekkers werken nu aan het efficiënter maken van de methode.

MEER WETEN?

Ga naar Science Alert