Volgens de Verenigde Naties zijn er de komende vijftien jaar 100.000 betaalbare woningen per dag nodig om de groeiende wereldbevolking te huisvesten. Italiaanse ingenieurs komen met een innovatieve, goedkope én duurzame oplossing: een 3D-printer die woningen print van klei.

De gigantische 3D-printer is twaalf meter hoog en heeft een doorsnede van zes meter. Daarmee is het de grootste 3D-printer ter wereld. Het apparaat, BigDelta, gebruikt geen beton, maar aarde om de muren te printen.

Ondanks zijn afmetingen is de 3D-printer vrij licht, makkelijk te vervoeren en gebruikt hij weinig energie. Hij kan dus worden ingezet in afgelegen gebieden, waar weinig bouwmaterialen voorhanden zijn. Hij is ook in te zetten om snel onderdak te bouwen voor de bevolking na een natuurramp.

Aarde

Maar ook voor reguliere bouw is de BigDelta te gebruiken, zegt Massimo Moretti, oprichter van Wasp, het Italiaanse bedrijf dat de machine heeft ontwikkeld. “Aarde is overal ter wereld beschikbaar. Het is goedkoop en makkelijk te vormen. In combinatie met andere lokale materialen kunnen we met klei geprinte huizen bouwen die lang meegaan. En als ze niet meer worden gebruikt, blijft er geen rotzooi achter.”

Een huis van klei wordt gebouwd in één onafgebroken printsessie, aldus Wasp. Toevallig of niet, het ontwerp van het geprinte huis lijkt op een wespennest, naar de naam van het bedrijf. Waar en wanneer de BigDelta zijn eerste geprinte huis aflevert, is nog niet bekend. Wellicht op Sardinië; het Italiaanse eiland heeft interesse getoond in de technologie.