Kansen genoeg om in te springen op de vele mogelijkheden van big data. Salux Healthcare gaat bijvoorbeeld gegevens uit “self care”-apparatuur inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe innovatieve diensten. Maar waar begin je dan? “Zorg dat je IT-infrastructuur futureproof is.”

Salux Healthcare bereidt zich voor. Het bedrijf is van oorsprong een huisartsenlaboratorium, maar ziet in de nabije toekomst vooral kansen op het gebied van big data. Bijvoorbeeld door gegevens uit verschillende onderzoeken te koppelen aan de data die moderne wearables verzamelen over een patiënt. Uit die schat aan gegevens wil het bedrijf nuttige patronen naar boven halen, die bijvoorbeeld kunnen worden ingezet voor preventie.

Big data

Big data zijn al overal, vertelt Remco Voets van IT creation, een van de weinige premier partners van Dell, die in samenwerking met Salux een nieuwe IT-infrastructuur ontwierp om het bedrijf klaar te maken voor die nieuwe toekomst. “Er komt steeds meer slimme apparatuur op de markt, die ook online meetgegevens kan delen. Wat Salux nodig had, was een IT-infrastructuur die al die gegevens niet alleen kan herbergen, maar ook op een goede manier kan ontsluiten voor analyse.”

“Er komt steeds meer slimme apparatuur die ook online meetgegevens kan delen”
Traditionele IT-structuur

“Net als bij heel veel bedrijven in het midden- en kleinbedrijf had Salux een traditionele IT-infrastructuur”, zegt Voets. “Dat wil zeggen: verschillende servers voor verschillende bedrijfsprocessen, vaak ook nog met een eigen besturingssysteem en systeemmanagement. Het grote probleem is dat gegevens op die manier moeilijker met elkaar te koppelen zijn.”

“Betrouwbaarheid en privacy zijn cruciaal als het om medische gegevens gaat”Remco Voets
Betrouwbaar

Om goed voorbereid te zijn op de toekomst bespraken Voets en Salux verschillende scenario’s voor de komende vijf jaar. “De oplossing moest schaalbaar zijn, de data moesten altijd beschikbaar zijn, maar wel alleen lokaal worden opgeslagen. Betrouwbaarheid en privacy zijn immers cruciaal als het om medische gegevens gaat. Een publieke cloudoplossing was dus uitgesloten.”

Twee locaties

Gekozen is voor een zogenoemd ‘datacenter in a box’. “We hebben nu op twee locaties, die kilometers uit elkaar liggen, vrtx-machines van Dell met Intel-processors neergezet die via een beveiligde verbinding continu met elkaar in contact staan en de data repliceren. Als op één van de twee locaties bijvoorbeeld een brand uitbreekt, kan de andere locatie alle taken overnemen.”

“We kunnen heel eenvoudig opslagruimte en extra rekenkracht toevoegen”
Schaalbaar

Bovendien is het hele systeem schaalbaar. “We kunnen heel eenvoudig opslagruimte en extra rekenkracht toevoegen als dat nodig is. Vooral dát is het grote voordeel van Dell en Intel. Ze werken met standaarden, waardoor het systeem heel makkelijk is uit te breiden. Je kunt elk onderdeel vervangen door een nieuwe of verbeterde versie. En je bent zelfs niet gebonden aan Dell als leverancier. Ook de onderdelen van concurrenten, mits ze werken met Intel en dezelfde standaarden, passen er gewoon in.”

MEER WETEN?

Ga naar IT creation