Zelfs ijzersterke robots kunnen pijn voelen. Duitse onderzoekers slaagden erin om robots via algoritmes een kunstmatig zenuwstelsel te geven. Met dit pijnmechanisme beschermen zij zichzelf en menselijke collega’s beter tegen letsel.

Stel, jouw arm komt in een scherpe machine terecht. Dan is jouw eerste reactie
− hoogstwaarschijnlijk − wegtrekken. Zo niet, dan gebeuren er ongelukken. Omdat robots die instinctieve reactie sowieso missen, proberen Duitse onderzoekers van Hannovers Leibniz Universiteit die nu bij ze te ontwikkelen: met een kunstmatig zenuwstelsel is het ze gelukt een robot pijn te laten voelen. Zie deze video.

Pijnpieken richting robotbrein

De onderzoekers maakten een robotarm die druk en temperatuur voelt. Dat gebeurt met behulp van algoritmes die bepalen bij welke hoeveelheid prikkels een robot pijn moet voelen. De onderzoekers onderscheidden diverse pijnstadia, van intense hitte tot een stomp of een harde beweging. Is de pijngrens overschreden, dan gaan er net zoals bij ons pijnpieken richting het robotbrein en past de robot zijn acties hierop aan.

Robot behoedt je voor gevaren

Door robots vertrouwd te maken met pijnlijke sensaties, kunnen ze sneller gevaarlijke situaties herkennen en vermijden. En omdat we in de toekomst steeds vaker zullen samenwerken met robots, is het belangrijk dat zij geen ongelukken veroorzaken. In de toekomst zullen zij volgens de onderzoekers ook menselijke collega’s van gevaren kunnen behoeden.

Beeld: Wolfgang Rattay / Reuters

MEER WETEN?

Ga naar The Washington Post