Per ongeluk een batterij ingeslikt? Deze opvouwbare robot grijpt ‘m als een magneet en voert ‘m richting de uitgang van je lichaam.

Misschien vraag je je af hoe batterijen in je maag belanden, maar de vraag hoe die er weer uitkomen is minstens zo belangrijk. Dat vonden onderzoekers van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) en Amerikaanse en Japanse wetenschappers. Zij ontwikkelden een uitvouwbare robot, die via magnetische krachten een batterij weer richting het spijsverteringskanaal stuurt.

Lostrekken van weefsel

De origamirobot, zoals de onderzoekers hem noemen, ziet eruit als een capsule. Slik je die in, dan ontvouwt de robot zich als een accordeon en beweegt die zich voort door de maag. Vervolgens trekt de robot de ingeslikte batterij − die inmiddels vastgekleefd zit aan weefsel − los en brengt hem via de natuurlijke weg mee naar buiten. De robot is gemaakt van varkensdarmen en daardoor bestand tegen de zuren in je lichaam.

3500 batterijen per jaar

Dat deze uitvinding nodig is, blijkt wel uit de cijfers: in Amerika bijvoorbeeld komen jaarlijks zo’n 3500 batterijen in de maag terecht. En dat is gevaarlijk, want de batterij kan gaan lekken, waarna giftige stoffen vrijkomen in je lichaam en bovendien kan die vast komen te zitten in de wand van je maag. Het is dus noodzaak dat de batterij er zo snel mogelijk uitkomt.

Beeld: MIT

MEER WETEN?

Ga naar Wired