Wachtwoorden bedenken die aan allerlei eisen moeten voldoen om die vervolgens weer te vergeten? Het hoeft niet meer! Duitse wetenschappers ontwikkelden een methode waarbij je de akoestiek van je schedel als digitaal wachtwoord gebruikt.

Je vingerafdruk, een selfie of je iris waren al biometrische manieren om in te loggen in de digitale wereld. De akoestiek van je schedel is een nieuwe variant hierop. Om dit te bewerkstelligen bouwden de wetenschappers van de universiteit van Stuttgart de Google Glass om. Die techniek, die SkullConduct heet, stuurt een geluidje van een seconde door je schedel en registreert de echo die vervolgens ontstaat. Een sensor die deze echo kan lezen, zou voor de ontgrendeling van een apparaat moeten zorgen.

Doorbraak in digitale beveiliging

Omdat elke schedel anders is, lijkt ook de reflectie per persoon uniek: dit is tot 97% nauwkeurig gemeten, blijkt uit onderzoek van de wetenschappers. Daardoor zou dit weleens dé doorbraak kunnen betekenen in de wereld van de digitale beveiliging.

Uitdagingen van de onderzoekers

De onderzoekers kampen nog wel met een paar uitdagingen. Het wegfilteren van achtergrondgeluiden bijvoorbeeld, en het minder irritant maken van het één-seconde-fragment. Wanneer we deze techniek op grote schaal terugzien, is dan ook nog net zo’n groot geheim als deze wachtwoorden zullen zijn.

Beeldbron: University of Stuttgart

MEER WETEN?

Ga naar Interesting Engineering