Uitdroging in de woestijn is verleden tijd! Per toeval ontdekten Amerikaanse onderzoekers hoe nanomaterialen op een vrij simpele manier kunnen zorgen voor drinkwater, in welk afgelegen of droog gebied je ook bent.

De wetenschappers werkten eigenlijk aan een heel ander onderzoek, toen ze opeens beseften dat ze koolstofrijke nanorods hadden gemaakt. Dat zijn kleine cilinders, honderd keer dunner dan een mensenhaar. Vervolgens analyseerden zij die nanomaterialen met een instrument dat werkt met waterdamp. En toen kwam de tweede ontdekking. De nanorods bleken te werken als een spons: eerst nemen ze heel veel vocht op en daarna wringen ze zichzelf automatisch uit en komen waterdruppels vrij.

Vallen gaat vanzelf

Dat laatste is heel bijzonder. Normaal gesproken absorberen nanomaterialen het vocht en nemen ze toe in gewicht. Dat deze nanorods vanzelf waterdruppels laten vallen naarmate de vochtigheid toeneemt, biedt allerlei nieuwe mogelijkheden. Het kan in een woestijn voor drinkwater zorgen en volgens de onderzoekers is het ook ideaal voor sportkleding, omdat het zweet uit kan stoten als waterdamp.

Stroomversnelling

Voordat het zover is, moeten de onderzoekers de uitvinding eerst opschalen en verder perfectioneren. Maar wie weet is er weer sprake van een toevalstreffer, en komt het daardoor in een stroomversnelling.

Beeld: Pacific Northwest National Laborator

MEER WETEN?

Ga naar Seeker