Je drankje laten bezorgen door een drone? Het kon dit weekend in het dronecafé van de TU in Eindhoven. Studenten ontwikkelden de Blue Jay om de talrijke mogelijkheden van drones binnenshuis te tonen.

Je zag ze vliegen in het café van de universiteitcampus in Eindhoven. Blue Jay, vernoemd naar een vogel die vooral in sociaal complexe omgevingen leeft, nam bestellingen op en serveerde vervolgens het bestelde bakje koffie of biertje. De drankjes kwamen dit weekend dus letterlijk uit de lucht vallen. Maar dan zonder te morsen, aldus het twintigkoppige studententeam dat deze drone ontwikkelde.

Zegt de ene drone tegen de andere…

De ontwikkelaars baseerden de constructie op vier essentiële elementen: veiligheid, behulpzaamheid dankzij een multifunctionele grijper, communicatie en autonomie. De drone bevat ingebouwde sensoren en kan via een camera op de grijper de omgeving scannen. De communicatie tussen drones onderling verloopt via de oogjes van het apparaat. De ene drone ‘vertelt’ de andere bijvoorbeeld om twee koffie naar tafel drie te brengen.

Geen nieuw horecaconcept

Het dronecafé was onderdeel van een driedaags festival ter ere van het zestigjarig bestaan van de Eindhovense universiteit. De studenten willen met Blue Jay geen nieuw horecaconcept de wereld in helpen. Ze willen vooral het nut laten zien van drones als onderdeel van ons dagelijks leven, zoals ze dat begin dit jaar ook al deden. Toen om aan te tonen dat Blue Jay de brandveiligheid binnenshuis kan verbeteren.

Beeldbron: TU Eindhoven

MEER WETEN?

Ga naar Nu.nl