Vrijwel alle processen van hotelketen CitizenM worden aangestuurd vanuit de hybride cloud. De hybride cloud is een combinatie van de private cloud en de public cloud. De private cloud is de lokale IT- voorziening van CitizenM. De public cloud is het internet met diensten van bijvoorbeeld Azure, Amazon, Exact, SalesForce, etc. Deze hybride cloud biedt de gebruiker toegang tot functionaliteit en data vanuit lokale en niet-lokale bronnen. Van de smart TV en de gordijnen op de kamer tot het centrale boekingsysteem: alles praat met elkaar, direct of via internet en één ‘stekkerdoos’ van softwareleverancier Ireckon.

Waarom plaatst CitizenM niet alle functionaliteit en data in de public cloud? Dat zou betekenen dat bij een internetstoring het hotel ‘plat’ ligt. Ook kunnen er problemen ontstaan binnen het internet zelf of bij de internet diensten leveranciers. Denk daarbij aan hackers (beveiliging) en fysieke netwerk-problemen. Dat zijn de voornaamste redenen om de meest essentiële functies en data onafhankelijk te maken van internet.

Overzichtelijk

Een spaghetti van wel 25 verschillende hotelsystemen werd in een klap overzichtelijk voor citizenM dankzij het hospitalityplatform IreckonU van Ireckon. Vrijwel alle elektronica in de hotels kan met elkaar praten via één centrale ‘stekkerdoos’ en al die processen zijn door het personeel overzichtelijk te volgen op een dashboard.

Wow!-factor

De oplossing past prima bij de filosofie van CitizenM, een hotelketen met zeven vestigingen. Bij Schiphol en in Amsterdam, Rotterdam, New York, Parijs, Londen en Glasgow. Efficiëntie is het sleutelwoord. De kamers zijn efficiënt in gericht met een bed en een badkamer. Het geïntegreerde gebruik van elektronica zorgt bij de gasten voor de wow!-factor. Het concept slaat aan. De hotelketen won al meerdere prijzen en is vooral bij zakelijke reizigers en stedentriptoeristen een hit.

“De hotelketen won al meerdere prijzen en is vooral bij zakelijke reizigers een hit.”
Tablet

In de hotels van CitizenM is alle elektronica door de gast zelf te bedienen met een tablet, die op elke kamer klaarligt. Van het licht tot de gordijnen en de airco. Ze hebben allemaal een andere interface, maar dankzij het hospitalityplatform IreckonU, een cloudoplossing, kunnen ze toch allemaal met elkaar praten.

Oplossing op maat

“Het systeem werkt prima”, vertelt Cor Onderwater, solutions executive bij Dell Nederland, die in samenwerking met de hotelketen en de softwareleverancier zorgde voor een hardwareoplossing op maat op basis van de Dell PowerEdge VRTX met de modernste Intel® processoren. “Maar hoe mooi een softwareoplossing ook is, als ICT-leverancier kijken wij ook altijd naar wat er mis kan gaan. Bij een cloudoplossing zitten de kracht én de zwakte in de internetverbinding.”

Voordelen

“De voordelen van de public cloud zijn helder”, zegt Onderwater. “Je hebt zelf geen datacenter nodig; de data zijn voor iedereen die je toegang verleent op elke plaats en op elk moment beschikbaar. Maar er zijn ook nadelen. Als de internetverbinding wegvalt, kunnen je bedrijfsprocessen stilvallen. In het geval van citizenM zouden gasten dan bijvoorbeeld hun kamer niet meer in kunnen. Vandaar dat vrijwel elk bedrijf daarom kiest voor een hybride-oplossing. De bulk van de gegevens en applicaties werkt vanuit de cloud van Microsoft, maar een lokaal mini-datacenter (de private cloud) draagt zorg voor de continue beschikbaarheid van de meest essentiële functies binnen het hotel. Continuïteit die wordt gewaarborgd ook wanneer er problemen zijn met de internetverbinding.”

“Mensen staan er soms versteld van dat je een hotelketen kunt aansturen met één kastje.”
Converged infrastructuur

De oplossing van Dell is een private cloud oplossing op basis van een converged (server, storage netwerk) infrastructuur gecombineerd met Microsoft cloud software. “Bij CitizenM hebben we een oplossing die kan worden uitgebreid tot in totaal vier servers, 48 terabyte opslag en een netwerk samengebracht in een kastje niet veel groter dan een gewone pc. Mensen staan er soms versteld van dat je een hotelketen of een compleet kantoorgebouw kunt aansturen met één kastje. Maar als je bedenkt dat processoren en andere standaardcomponenten steeds kleiner en krachtiger worden, dan is dit niet meer dan een logisch gevolg van innovatie.”

Kracht

Het is een maatoplossing, maar wel helemaal opgebouwd uit standaardcomponenten. “Dat is onze kracht”, zegt Onderwater. “Dell onderscheidt zich door de open samenwerking met klanten en leveranciers. We kijken naar de behoeften van de klant, naar de oplossing van de softwareleverancier en kiezen vervolgens het beste ecosysteem op basis van onze hardware. We werken op een gelijkwaardige manier samen met onze leveranciers van hardware- en software-componenten. Zo werken we intensief samen met Intel om hun onderdelen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen in onze hardware.”

Vertrouwen

Ook met de servers van CitizenM vertrouwt Dell op Intel. “Je moet op componenten kunnen vertrouwen en dan kom je vanzelf uit bij Intel. Zij zijn technologisch gezien de top van de markt. Bovendien vullen we elkaar aan in ontwikkeling van oplossingen. Door onze nauwe samenwerking, kunnen we ook heel snel schakelen om een nieuwe oplossing mogelijk te maken.”

Bekijk hieronder de video over de slimme ‘stekkerdoos’ IreckonU:


MEER WETEN?

Op www.dell.nl/cloud staan meer ins en outs over cloudcomputing. Ook kunnen bedrijven hier contact opnemen met cloudexperts van Dell.