Met je eigen privéjet vliegen vanuit je achtertuin? Het kan straks met de Lilium Aviation. Dit ultralichte vliegtuig kan verticaal opstijgen en landen en komt al in 2018 op de markt.

De Lilium Aviation is bedoeld voor recreatieve vluchten tot 3 km hoogte, mits overdag, in goede weersomstandigheden en een rustig luchtruim. Het vliegtuigje, een tweezitter die slechts 25 kilo weegt en tot 400 km/u vliegt, kan verticaal opstijgen en landen en heeft dus geen vliegveld nodig. Een platform van 15 bij 15 meter is genoeg. Heel veel oefening is trouwens ook niet noodzakelijk: na een training van 20 uur mag je jezelf al een Lilium-piloot noemen.

Elektrische motoren

De vliegmachine is het werk van luchtvaartingenieurs van de Duitse start-up Lilium, afkomstig van een incubator van het European Space Agency. Om geluidsoverlast en vervuiling te verminderen, kozen de makers voor elektrische motoren. Daarmee is de Lilium Aviation een goed alternatief voor luidruchtige helikopters. Die hebben bovendien geen reservebatterij bij motorfalen en vereisen dure licenties.

2018

Naar verwachting verschijnt het vliegtuig in 2018 op de markt. De vraag is of de wetten tegen die tijd hierop aangepast zijn. De prijs is trouwens nog niet bekendgemaakt.

Beeld: Lilium Aviation

MEER WETEN?

Ga naar Daily Mail