Een gebouw dat zelf energie opwekt en meer energie oplevert dan het
verbruikt? In Rotterdam wordt hard gewerkt om deze droom te verwezenlijken.
Zijn naam: de Dutch Windwheel. Een futuristische ‘windmolen’ van 174 meter
hoog, zonder wieken. Een letterlijk hoogtepunt van Nederlandse innovatieve
en duurzame technologie.

Je ziet er nog niets van als je in Rotterdam komt, maar ondertussen wordt al een aantal jaar gewerkt aan een gebouw dat de stad zal veranderen. De Dutch Windwheel moet een toeristische trekpleister worden voor mensen van over de hele wereld.

Het idee achter de Dutch Windwheel is oer-Hollands. Toch ziet het bouwwerk er op de conceptafbeeldingen van architectenbureau Doepel Strijkers vooral heel futuristisch uit. Hij bestaat uit twee enorme ringen, een grote en een iets kleinere die erin ‘hangt’. Het hoogste punt is op 174 meter, het gebouw zal dus van heinde en verre te zien zijn. Het midden van de Windwheel is helemaal open, een cirkel met een diameter van 108 meter.

Oer-Hollands

De Dutch Windwheel past om verschillende reden bij Nederland. Eén reden is dat het simpelweg een windmolen is, zoals de naam al zegt, maar de wieken ontbreken. Johan Mellegers, commercieel directeur en medebedenker van dit project, vertelt hoe de Dutch Windwheel de wind opvangt en deze omzet in energie. “In de opening van het gebouw worden grote stalen draden gespannen”, zegt hij. “Deze zijn nodig voor de zogeheten EWICON-techniek, wat staat voor Elektrostatische Windenergie Convertor. Dit is door de TU Delft ontwikkeld. Over de draden worden elektrisch geladen waterdruppels verplaatst, door de wind die erlangs blaast. Daarmee wordt zoveel energie opgewekt dat het met traditionele windmolens kan concurreren.”

Maar deze manier van energie-opwekken kent meer voordelen. “Omdat er minder bewegende onderdelen aan te pas komen, kost het bijvoorbeeld minder aan onderhoud”, zegt Lennart Graa, mede-ontwikkelaar en algemeen manager van de Dutch Windwheel. “Daarnaast moet het gebouw zichzelf volledig van de nodige energie voorzien.” De Dutch Windwheel is overigens niet alleen maar een ‘windmolen’. Het gebouw bestaat voor een zeer groot deel uit glas, dat wordt ingelegd met doorzichtige zonnepanelen. Ook daaruit zal energie gewonnen worden.

Innovatief

De Dutch Windwheel moet een boegbeeld worden van nieuwe technologie. De EWICON-techniek bijvoorbeeld heeft zich in het laboratorium al bewezen, maar moet zich nog ontwikkelen op grote schaal. “Het gebouw moet innovaties bevorderen”, zegt Graa. “Momenteel worden technieken onderzocht en dankzij een opgerichte stichting halen we geld op, zodat we daar vaart mee kunnen maken.” Bovenal moet de Dutch Windwheel een toeristische trekpleister worden. “In het gebouw moet alles samenkomen”, zegt Graa. “Nederland staat bekend om zijn wind- en watermanagement. De Dutch Windwheel heeft een lekker Nederlands verhaal te vertellen waar veel mensen op af zullen komen, zowel Nederlanders als toeristen uit het buitenland.”

Toeristische trekpleister

Ook op andere manieren wordt het een publiekstrekker. In de buitenste ring komt een soort reuzenrad. “Het zijn veertig cabines op een rails”, zegt Johan Mellegers. “Deze gaan helemaal rond het gebouw, wat ongeveer een half uur duurt. Helemaal onderaan gaat de attractie zelfs onder water.” De cabines bewegen helemaal binnen het glazen gebouw, ze komen dus niet in de buitenlucht.

“De Dutch Windwheel heeft een lekker Nederlands verhaal te vertellen”

Een gebouw dat zelf energie opwekt en meer energie oplevert dan het verbruikt? In Rotterdam wordt hard gewerkt om deze droom te verwezenlijken. Zijn naam: de Dutch Windwheel. Een futuristische ‘windmolen’ van 174 meter hoog, zonder wieken. Een letterlijk hoogtepunt van Nederlandse innovatieve en duurzame technologie.

MEER WETEN?

Meer artikelen over entertainment, lifestyle & technology vind je op intel IQ (iq.intel.nl)